W 1950 roku – przeprowadzono testy, które sprawdzały niszczące działanie niektórych składników miąższu aloesowego
na prątki gruźlicy. rezultaty były na tyle pomyślne, że zachęciły
badaczy do zintensyfikowania badań dotyczących antybakteryjnych
właściwości aloesu działa wspomagająco w przypadkach stanów zapalnych jamy ustnej oraz paradentozy (testy przeprowadzono na 150 pacjentach). 1995 rok- utworzono Międzynarodową Radę Naukową ds. aloesu,
inicjującą badania naukowe oraz udzielającą międzynarodowych
certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów
aloesowych. Badania prowadzone w latach 90-tych potwierdziły
wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport opublikowany przez Johna
Andersona w 1999 roku w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Nie
sposób także pominąć faktu, że już kilkanaście lat temu doceniono
ogromne zalety kosmetyczne aloesu. Stanowi on ważny
składnik kremów nawilżająco-regenerujących, maseczek , które działają
zarówno nawilżająco, jak i odżywczo, szamponów oraz odżywek do włosów, a
także mydeł. Warto jednak wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać
przynajmniej 20% miąższu aloesowego. .